1_DSC6829 4_DSC8040 _DSC3339 _DSC3442 _Z1M1269 _Z1M5244 _Z1M5355

Podengo portugues

podengo2podengo1

Rasklubb: Svenska Podengo Portugues Klubben
www.podengoklubben.se

 

Rasstandard podengo portugues >>
RAS podengo portugues >>

 

Podengon, liksom flera andra raser omkring medelhavet, härstammar ifrån Egypten och togs till iberiska halvön av fenicier och romare.

Podengo som ras är känd i Portugal sedan slutet på 1100-talet. Rasen finns i tre storlekar och två hårlag. Den stora grande (55-70 cm 20-30 kg), den mellanstora medio, (40-54 cm 16-20 kg), och den lilla pequenon (20-30 cm 4-6 kg .) Alla tre storlekar finns både som sträv- och släthåriga. I Sverige har vi alla storlekarna och hårlagen men med en stor övervikt för pequenon.

Podengon är en mycket allroundhund som passar till det mesta som man vill göra med sin hund. Man kan t.ex. med framgång använda dem till agility, lure coursing (en variant av konstgjord harjakt), utställning och sist men absolut inte minst som härliga sällskapshundar.

I Portugal används de till sällskap, jakt, råttfångare och som larmare på gårdarna. De är en vanlig hund i byarna i Portugal och långt ifrån alla är registrerade i Portugisiska kennelklubben.

Podengons jaktsätt är att jaga i flock, främst kanin men även bl.a vildsvin och hjort. De olika storlekarna har olika uppgifter. Gemensamt är dock att de jagar inom synhåll för föraren. De är alltså inga drivande hundar utan håller sig inom rimligt avstånd ifrån ägaren.

En podengo är en trogen kamrat. De är glada framåt hundar med mycket energi som uppskattar ett aktivt liv tillsammans med sina ägare. De talar om för sin flock om det händer något som de anser kräver uppmärksamhet. De är robusta och lättskötta. Pälsvården är enkel att sköta, strävhåren kräver ingen trimning.